SUOJELLAAN LAPSIA!


Osana jatkuvaa yritystämme suojata alaikäisiä heille kuulumattomalta materiaalilta päätimme luoda tämän dokumentin auttamaan vanhempia ymmärtämään paremmin, kuinka he voivat suojella lapsiaan sopimattomalta/aikuisille suunnatulta onlinesisällöltä.

Ensimmäinen askel lasten suojelemisessa on lapsilukko-ohjelmiston asentaminen tietokoneellesi. Joitakin parhaiten tunnetuista sekä arvostetuimmista vanhemmille suunnatuista kontrollointiohjelmistopaketeista ovat CyberPatrol, Net Nanny ja Safety Surf.

Kuinka lapsilukko-ohjelmisto toimii?


Lapsilukko-ohjelmisto estää pääsyn tietyille verkkosivustoille sekä onlinesisältöön. Useimmissa tapauksissa ostamasi ohjelmisto sisältää jo valmiiksi laajan listan sivustoja, jotka eivät sovellu lapsille. Voit sitten päivittää ohjelmistoa valmistajan verkkosivuilta tai joissakin tapauksissa myös manuaalisesti itse.

Toinen tapa, jolla ikäsuojausohjelmisto toimii, on estämällä sivustoja tietyillä avainsanoilla, kuten ‘vagina, penis tai seksi’. Sinun ei kuitenkaan tarvitse rajata lapsilukolla pelkkiä aikuisille suunnattuja sivustoja. Voit päättää estää myös muita aiheita, kuten tupakkatuotteet, huumeet, alkoholi, väkivalta tai rasismi. Useimmissa perheissä on useampia tietokoneita tai internettiin yhdistettyjä laitteita. Lataathan ohjelmiston kaikille niille laitteille, joilla lapsesi voi surfata netissä. Turvaa kaikki laitteesi sekä ohjelmisto salasanalla.

Ei takuuta lapsesi suojaamiselle sopimattomalta sisällöltä


Lapsilukko-ohjelmiston asentaminen ei takaa, että lapsesi olisi suojassa kaikelta sopimattomalta sisällöltä internetissä. Uusia sivustoja ilmestyy päivittäin, joten on tärkeää pitää ohjelmisto aina päivitettynä. Lisäksi opi käyttämään tietokoneesi verkkoselainta, että voit tarkistaa perheesi käyttämät sivustot aina toisinaan (tämä on yleensä ’Historia’-asetus, joka näyttää listan kaikista selaimella vierailluista sivustoista).

Lapsen kanssa puhuminen mahdollisista internetin vaaroista sekä verkkosurfailun seuraaminen ovat parhaita tapoja suojata lapsiasi.

Puhu lapsesi kanssa seuraavista asioista:


  • Älä kerro mitään itsestäsi tai perheestäsi kellekään netissä tapaamallesi ihmiselle.
  • Ihmiset voivat helposti esittää olevansa aivan joku muu netissä ja he voivat olla esimerkiksi lapsia satuttavia saalistajia.
  • Opeta lapsille, että heidän ei koskaan pitäisi tavata uusia onlineystäviä ilman aikuisen seuraa.
  • Älä koskaan lähetä kuvia tuntemattomille netissä tai jos heillä on alaston kuva kenestäkään, kerro siitä heti vanhemmille.


Hanki lapsilukko-ohjelmisto vierailemalla sivustolla:


www.cyberpatrol.com tai www.safetysurf.com